Helgretreat för män, 23-25 april
Online: Helgretreat för män, 23-25 april Konsten och dharmapraktiken Något som tydligt kännetecknar rörelsen Triratna och Sangharakshitas undervisning är att konsten ses som en fullt integrerad del av det andliga livet – D.v.s. inte som något extra vid sidan av utan som en central och viktig del av fördjupad förståelse och praktik av buddhismen. Under … Read more
Läs merBli mitra
Att bli mitra Mitra betyder vän på sanskrit och är något man själv kan fråga om att bli i vår buddhistiska gemenskap. Hos oss syftar det på en “vän till Triratna-orden”. Att vilja bli mitra och därmed en mer aktiv medlem i vår gemenskap växer ofta fram gradvis och är ett uttryck för att … Read more
Läs merSanghan är den andliga gemenskapen mellan alla som utövar Buddhas lära. Det finns olika nivåer av Sangha, från den upplysta gemenskapen till den stora sanghan av alla som följer Buddhas lära. Några kännetecken för sangha är delade ideal, vänskap och en strävan efter att stödja varandra och samarbeta i harmoni.
Om du haft kontakt med Triratna en viss tid och uppskattar det vi erbjuder, kanske du börjat undra hur du kan fördjupa dig. Här är en beskrivning av hur det kan ske och olika slag eller nivåer av engagemang inom Triratna. De här nivåerna av engagemang är inte nödvändigtvis tecken på andlig utveckling eller insikt, utan speglar mer ens inre strävan och åtagande.
Vän
Alla som deltar i de aktiviteter som ordensmedlemmar anordnar ser vi som vänner till Buddhistorden Triratna. Som vän behöver man inte göra några åtaganden. Att vara vän medför inga skyldigheter och det finns inget formellt medlemskap för en vän. Det är upp till var och en att delta så lite eller så mycket de vill. För oss är det viktigt att alla känner sig välkomna oavsett bakgrund (kön, tro, etnicitet o.s.v.) och att man känner sig fri att gå vidare i sin egen takt.
Mitra
Mitra betyder vän på sanskrit och är något man själv måste fråga om att bli. Det växer ofta fram gradvis och är ett uttryck för att Dharma har blivit en viktig del av ens liv. Här finner du utförligare information om mitraskap och att bli mitra.
Många mitror känner efter ett tag att buddhismen är det viktigaste i sitt liv och vill alltmer placera de buddhistiska idealen (Buddha, Dharma och Sangha) i centrum av sitt liv. Då kan det vara lämpligt att fråga om ordination. Man påbörjar då en träningsprocess som ofta tar flera år. När man själv och framför allt de ordensmedlemmar som känner en anser att man är redo bjuds man in till en ordinationsretreat, vars längd kan variera beroende på ens personliga omständigheter. Om man t.ex. har familjeansvar åker man oftast på en kortare retreat, medan de som har möjlighet uppmanas ta del i en 3-4 månaders ordinationskurs.
Ordensmedlem
Vid ordination tar man sin tillflykt till Buddha, Dharma, Sangha och åtar sig, som ett konkret uttryck för det, att följa tio etiska föreskrifter (en utvidgning av de fem), med motsvarande positiva föreskrifter. Man får dessutom ett buddhistiskt namn – som speglar ens andliga strävan – och en särskild meditationsövning som fokuserar på en särskild buddha eller bodhisattva och dennes upplysta egenskaper. Ordensmedlemmarna träffas ofta en gång i veckan, för ett kapitelmöte, då de har en möjlighet att praktisera tillsammans, ge varandra stöd och uppmuntran. Det här och en mängd andra faktorer hjälper en att fortsätta fördjupa sitt engagemang och sin förståelse av Dharma.
Dharmakvällen - Varannan måndag (ojämna veckor) kl 18.30-20.30
Vårens tema är "De fem andliga förmågorna: tillit, energi, medvetenhet, meditation och visdom" och den första Dharmakvällen äger rum 18 januari 2021 kl 18.30-20.30.
Dharmakvällarna kommer i första hand att äga rum online på Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/82932982601
(Meeting ID: 829 3298 2601)
18 januari - Marcus L intervjuar Prasādacārin om de fem andliga förmågorna i hans praktik
1 februari - Tillit, att öppna upp för skönheten i livet: ett meditativt utforskande, kvällen leds av Padmasûrya
15 mars - Vi vinkar av Emma inför hennes ordinationsretreat, leds av Pavarabodhi
29 mars - "Reflection is the bridge between faith and wisdom", med Ratnaguna (på engelska)
12 april - kvällen leds av Munisha (på engelska)
Munisha will give a talk in English related to the spiritual faculty of virya, as expressed in Bhante's founding of the FWBO in London 54 years ago on 6th April 1967, looking at the British Buddhist and cultural context for this. It will be serious but fun.
26 april - kvällen leds av Pavarabodhi
3 maj - Extrainsatt! Boklansering för "Uncontrived mindfulness" med Vajradevi (UK) (som även leder retreat på Dharmagiri i september)
10 maj - kvällen leds av Viriyavasin
24 maj - kvällen leds av Viriyavasin
7 juni - Virya: why bother? with Amaladipa
Amaladipa teaches at the Bristol Buddhist Centre, UK. She is a senior leader in the probation service (kriminalvård) in the UK and she is also Munisha's colleague in Triratna's Safeguarding team. Reflecting on her life and work she will address the question: "Why bother practising when there is so much suffering in the world?"
21 juni - Puja under sommarsolståndet
Dana/donation välkomnas, rek. 100 kr/kväll, eller gärna ett stående bidrag: stockholmsbuddhistcenter.se/donationer
Vi håller aktiviteter särskilt för tonåringar och personer i 20-årsåldern, ungdomar och unga vuxna, som är engagerade i, intresserade av eller nyfikna på buddhism och meditation. Du behöver alltså inte "vara buddhist" för att delta. Våra träffar är öppna för alla som är mellan 18-30 år oberoende av tidigare erfarenhet av buddhism/meditation (Stockholms buddhistcenters grundkurser är alltså inte ett krav).
Meditation, fika, studier, filmkväll, retreater och diskussioner är exempel på vad vi brukar hitta på tillsammans. Aktiviteterna är en del av den Buddhistiska gemenskapen Triratnas verksamhet, som är en del av den världsomspännande buddhistiska rörelsen Triratna Buddhist Community.
Nyhetsmejl: Om du vill ha nyhetsmejl från Under 30, hör av dig till: info@stockholmsbuddhistcenter.se
Vår grupp på Facebook: Sthlms buddhistcenter - För dig mellan 18-30 år
Inom Triratna finns en önskan och strävan om att vara ett buddhistiskt sammanhang öppet för alla. Både i Triratna i Sverige och internationellt finns det öppna HBTQ-personer som aktivt utövar Buddhas lära och både undervisar och deltar i våra aktiviteter. På Stockholms buddhistcenter finns det även ett forum för oss med erfarenhet av att bryta mot normer kring kön, könsidentitet och sexualitet. Detta är inte tänkt som en separat del av gemenskapen utan snarare som ett utrymme där vi kan dela erfarenheter av att praktisera som normbrytare, både i samhället och inom vår buddhistiska kontext.
HBTQ-gruppen har träffar och aktiviteter då och då! Vi lägger upp info här när det ska hända något.
För mer info kontakta prasadacarin@gmail.com
Karuna är Buddhistiska gemenskapen Triratnas organisation för insamling av pengar till främst olika sociala projekt bland utsatta grupper av befolkningen i Indien, Bangladesh, Tibet och Nepal. Projekten stödjer människors strävan efter bättre villkor inom bland annat undervisning, kultur, mänskliga rättigheter, kvinnors ställning och även utövandet av buddhism.
Du kan stödja Karunas arbete via bankgiro (627-3965) eller Swish (123 699 13 68).
Karuna är en hjälporganisation som försöker skapa förutsättningar för marginaliserade människor i Sydasien att själva skapa sig en bättre framtid. Karuna grundades 1980 av medlemmar i Buddhistiska gemenskapen Triratna för att hjälpa daliter ("untouchables" eller oberörbara) att själva skapa sig ett bättre och mer meningsfullt liv. Grunden hade lagts av Dr Bhimrao Ambedkar, Indiens första justitieminister, arkitekt för Indiens konstitution, buddhist och själv dalit.
Vilka är då de oberörbara – daliter? De befinner sig utanför hierarkin, i botten av alla mätbara skalor, utanför kastsystemet. Mer än 300 miljoner människor i Sydasien lider av otrygghet, förtryck och mentalt eller fysiskt våld på grund av sin kast eller sin etniska grupptillhörighet. De nekas regelmässigt grundläggande mänskliga rättigheter som tillgång till utbildning, hälsovård, lagskydd och acceptabla levnadsförhållanden.
Inom olika Karuna-stödda projekt arbetar tusentals människor som hjälper människor att lyfta sig ur misären. Verksamheten omfattar barnhem och skolor för gatubarn, läs-, skriv- och datorutbildning för kvinnor, medicinsk hjälp till sjuka, mikrolån, katastrofhjälp till kastlösa.
Du kan stödja Karunas arbete via bankgiro (627-3965) eller Swish (123 699 13 68). Skriv gärna ditt namn och din e-postadress.
Mer information finner du på facebook.com/KarunaSverige eller på karuna.org
Det finns ett antal grupper knutna till Triratna i olika städer runt om i landet – från Östersund i norr till Malmö i Söder. De har aktivitet och kurser i varierande omfattning. På vissa platser finns ännu ingen grupp, utan endast en kontaktperson som är intresserad av att komma i kontakt med andra med intresse för buddhism och meditation på samma ort. Hör av dig till info@stockholmsbuddhistcenter.se om du har frågor.
Göteborg
"För närvarande träffas vår grupp över Zoom (online), om du är nyfiken och önskar mer information, kontakta johannafinnholm@gmail.com"
Malmö
"Vi är en buddhistisk grupp som träffas i Malmö regelbundet för att meditera, reflektera och praktisera tillsammans. Vi som deltar kommer från olika delar av Skåne, främst Malmö men även Lund och Helsingborg. Kontaktuppgifter till Kshantida som leder gruppen: kshantida@gmail.com"
Linköping
"Vi är en grupp som träffas på Sensus studieförbund i Linköping de flesta torsdagar kl. 18-20 för att meditera, reflektera och praktisera tillsammans. Du är varmt välkommen att kontakta oss om du är nyfiken på buddhistisk meditation."
Hemsida: triratnalinkoping.se
Östersund
”Vi är en buddhistisk grupp i Östersund som träffas varje måndag kväll för att meditera, studera och diskutera. Vi har vid behov introduktionskurser. Är du intresserad kan du höra av dig till Padmachitta på: 070-867 92 25.”
Hudiksvall
"I Hudiksvall finns en liten Triratna-grupp som träffas varje tisdag kl. 18.30-20.45. För att komma på tisdagarna krävs att en har gått en introduktionskurs inom Triratna. Kurser hålls för det mesta en gång per termin. Öppna kvällar kan också ordnas för dig som vill komma och prova på. Ta gärna kontakt om du är intresserad av våra aktiviteter! Kontaktuppgifter till Sraddhamanas som leder gruppen: viktorbackstrom@hotmail.com Du kan även titta på vår Facebooksida: facebook.com/triratna.hudiksvall"
För ordensmedlemmar
Här kommer information om aktiviteter för svenska ordensmedlemmar.
Lärdomar av vår historia
Vår grundare och lärare, den nu avlidne Sangharakshita, sammanställde en presentation av buddhismen som är väldigt tillgänglig för oss här i väst. Han var före sin tid med att sammanföra de tre stora buddhistiska traditionerna (theravada, mahayana och vajrayana) till ett enhetligt och omfattande förhållningssätt som återspeglar tidigare element från 2 500 år av buddhistiskt utövande. Så i Triratna har vi element av theravada, zen, rena landet-skolan och tibetansk buddhism, bara för att nämna några exempel. Detta betyder att vi även om vi följer vissa gemensamma praktiker kan varje enskild utövare fördjupa sin egen praktik inom särskilda områden som ger personlig inspiration.
Sangharakshita utgör också en paradox för vissa av oss i Triratna: Han var en begåvad och skicklig lärare men även en komplex människa, alltså inte en romantiserad perfekt varelse. Han återvände till England 1964 efter att ha levt i celibat som munk i Indien under 20 år. 1970-talet var en tid med sexuell frigörelse och experimentering och så vitt vi vet hade Sangharakshita sexuella relationer med upp till 25 vuxna yngre män under en period av 18 år (under 70-80-talen). Några av dem har senare sagt att de fann detta problematiskt och smärtsamt. 2016 bad Sangharakshita offentligt om ursäkt för någon som helst skada han orsakat genom sina handlingar.
Numera är det tydligt att sexuella relationer mellan lärare och elever inte är att rekommendera och vår order har introducerat ett flertal åtgärder för att minimera risken för skada. Exempel på dessa är etiska riktlinjer för våra lärare samt skydd av minderåriga och utsatta vuxna.
Om du vill veta mer om detta kan du läsa mer på vår internationella hemsida, där finner du mer information samt frågor och svar.
Skydd av minderåriga och utsatta vuxna
Vår verksamhet riktar sig främst mot personer som är 18 år eller äldre. Det händer dock regelbundet att barn/unga besöker oss, t.ex. på studiebesök, vid våra aktiviteter för unga och som vänner och familjemedlemmar. Vi tar vårt ansvar för skydd av minderåriga på stort allvar. Även vårt ansvar för "utsatta vuxna" tas på stort allvar.
Läs vår policy för skydd av minderåriga här: Triratna Sverige skydd av barn
Läs vår policy för skydd av utsatta vuxna här: Skydd av utsatta vuxna