Grundkurshelg i buddhism och meditation, 20-21 mar
Grundkurshelg i buddhism och meditation, 20-21 mar Lördag och söndag kl 10-15 online på Zoom eller på Stockholms buddhistcenter Vi lär ut två grundläggande meditationsövningar: uppmärksamhet på andningen och metta-bhavana. De är metoder för att odla medvetenhet och vänlighet gentemot sig själv och andra. Vi går också igenom grunderna i den buddhistiska läran, ett utforskande…
Läs merGrundkurs i buddhism och meditation, 26 jan-2 mar
Grundkurs i buddhism och meditation, 26 jan-2 mar Tisdagar kl 18.00-20.30 online på Zoom Vi lär ut två grundläggande meditationsövningar: uppmärksamhet på andningen och metta-bhavana. De är metoder för att odla medvetenhet och vänlighet gentemot sig själv och andra. Vi går också igenom grunderna i den buddhistiska läran, ett utforskande av både hjärta och sinne…
Läs merNyhetsbrev
Nyhetsbrev Om du önskar få vårt nyhetsbrev 1-2 gånger/månad kan du anmäla dig här! Därigenom får du information om kommande kurser, retreater och andra aktiviteter på Stockholms buddhistcenter och Dharmagiri retreatcenter. E-post Förnamn Efternamn
Läs merBuddhismen är en väg för mänsklig och andlig utveckling. Denna väg innehåller både undervisning och praktiska metoder som kan bidra till större visdom om livet och större medkänsla för andra. I centrum av buddhismen finns tre ideal, de tre juvelerna:
Buddha – Den upplyste läraren som samtidigt är en symbol för alla människors potential till utveckling och upplysning.
Dharma – Den lära och de metoder som Buddha undervisade.
Sangha – Den gemenskap som utgörs av alla de som lever efter Buddhas lära.
Kortfattat kan buddhismen sammanfattas i den så kallade trefaldiga vägen:
Etik – Alla handlingar har konsekvenser. Och vänlighet, generositet och medvetenhet är exempel på handlingar som leder till välmående för oss själva och andra.
Meditation – Vårt mänskliga sinne kan både studeras och aktivt förändras i positiv riktning. Vi kan t.ex. utveckla medvetenhet, medkänsla eller stillhet.
Visdom – Världen vi är en del av ser ut och fungerar på ett visst sätt och vi kan se detta med mer och mer klarhet. T.ex. att allt är i ständig förändring och att inget varar för evigt.
Även om buddhismen inte rymmer en allsmäktig gud (eller gudar) kan den beskrivas som en religion eller livsåskådning. Detta eftersom buddhismen erbjuder 1) en syn på världen och människan, 2) tankar om hur vi ska behandla våra medmänniskor, 3) vissa riter samt 4) en övertygelse om att det finns något som är högre eller bortom vår vardagliga upplevelse.
Vem var Buddha?
Siddhartha Gautama levde i nordöstra Indien för ungefär 2500 år sedan. Hans familj tillhörde krigarkasten och var välbärgade så Siddharthas uppväxt beskrivs som ett liv i materiellt överflöd och bekymmerslöshet. Som vuxen stötte han dock på livet utanför sin egen skyddade värld vilket fick honom att ställa existentiella frågor. Vad är meningen med livet om det ändå är fyllt med åldrande, sjukdom och död? Fast besluten om att finna svaren på dessa frågor lämnade han sitt hem för att söka sanningen som en enkel vandrande sökare.
Efter att ha gått från lärare till lärare utan att finna några svar beslutade han sig för att reflektera och meditera på egen hand. Han satte sig under ett träd och efter en längre tid av meditation och reflektion nådde han slutligen insikt om verkligheten. Från och med den punkten kom han att kallas ”Buddha”, den upplyste (eller mer ordagrant ”den som har vaknat upp” eller ”den uppvaknade”). Buddha är alltså inte ett namn utan en titel som beskriver vad han uppnådde: Frihet från hat, begär och okunnighet.
Efter sitt uppvaknande vandrade Buddha omkring resterande delen av sitt liv (ca 45 år) för att dela med sig av sin upplevelse och kommunicera sin lära till andra.
Historik och traditioner
Sedan Buddhas livstid har buddhismen utvecklats i flera olika riktningar och spridits till olika delar av världen. Över tid har ett flertal traditioner och skolor av buddhismen tagit form, vilka i sin tur har tagit olika uttryck beroende på vilken tid och kultur de befunnit sig i samt olika lärares förståelse och undervisning. Den buddhism vi ser idag är alltså en ganska komplex helhet med såväl delade grundprinciper som olikheter sinsemellan.
Idag uppskattas det finnas ca 500 miljoner buddhister i världen och bland dessa är fler och fler västerlänningar. I Sverige fanns det 2012 runt 45 000 buddhister.
På Stockholms buddhistcenter lär vi i första hand ut två grundläggande meditationstekniker: ”Uppmärksamhet på andningen” och ”metta-bhavana” (utvecklandet av kärleksfull vänlighet). Dessa två övningar återfinns redan i Buddhas undervisning och är fortfarande mycket lämpade för människor i vår tid och våra omständigheter.
Uppmärksamhet på andningen är precis som det låter en övning med andningen i centrum. Genom fyra stadier där vi observerar den naturliga andningen kan vi lugna sinnet och gradvis bli mer medvetna och koncentrerade.
Metta-bhavana handlar om att utveckla positiva känslor för oss själva och andra levande varelser. Med övning blir vi mer känslomässigt stabila och öppna samtidigt som vi upplever en större samhörighet med andra levande varelser och vår omvärld.
Varför meditera?
Motivationen till att meditera kan variera en hel del. Vissa vill ha ett större lugn, mindre stress i sina liv och vara mer i kontakt med sig själva. Andra vill få tillgång till energi och koncentration som de behöver för arbete, studier eller idrottsutövande. Medan en del upplever att något saknas i livet och söker svar på frågor om livet, döden och meningen med allt detta.
Meditation kretsar kring att studera det mänskliga sinnet genom sin egen upplevelse och därigenom möjliggöra ett aktivt utvecklande av positiva sinnestillstånd. Meditation kan utövas av vem som helst och man behöver inte vara buddhist för att dra nytta av teknikerna som buddhismen erbjuder.
Buddha betonade vikten av att ta ansvar för våra sinnestillstånd (med alla tillhörande tankar och känslor) och meditation är en av de mest direkta metoderna för att göra detta. I grunden handlar meditation om att bli mer medveten och närvarande i sin nuvarande upplevelse. Med en sådan medvetenhet kan vi börja se våra vanemönster (såväl goda som mindre goda) och nå ökad självkännedom. Därefter kan vi gradvis bli bättre på att uppmuntra sinnestillstånd som leder till ökat välmående och släppa de som skapar obehag och lidande.
Effekterna av att meditera har mycket med vad vi önskar få ut av det samt hur mycket vi engagerar oss i det. Över tid förändras även vår upplevelse i meditationen och det finns ständigt utrymme för fördjupning.
Att lära sig meditera
Det går att lära sig meditation på egen hand, genom böcker eller internet. Vi rekommenderar däremot att gå en kurs för att lära sig grunderna. Att kunna ställa frågor till en erfaren meditationslärare och att dela erfarenheter med andra deltagare är för dem allra flesta ovärderligt för att kunna fortsätta regelbundet på egen hand. Vägledning kring din egen upplevelse i meditation och de svårigheter du stöter på samt eventuella strategier att prova är exempel på sådant du inte på samma vis tar del av genom en bok eller ett videoklipp på nätet.
Buddhistiska gemenskapen Triratna är en del av den internationella buddhistiska rörelsen Triratna Buddhist Community som grundades av en engelsman vid namn Sangharakshita. Efter att ha tillbringat 20 år i Indien, där han studerade och praktiserade inom några av buddhismens huvudtraditioner, återvände Sangharakshita 1967 till England för att grunda en ny buddhistisk rörelse. Dess målsättning var och är att med utgångspunkt från buddhismens grundläggande principer skapa former för utövande av buddhismen som passar dagens västerländska människa och samhälle.
Rörelsens kärna utgörs av de män och kvinnor som mottagit ordination som medlemmar i Buddhistorden Triratna. De sätter de buddhistiska idealen i centrum av sitt liv och verkar på olika sätt för att främja spridandet av buddhismen. För närvarande finns drygt 2000 ordensmedlemmar världen över. Och ett 20-tal i Sverige.
Triratna Buddhist Community har sitt huvudsäte på Adhisthana, Coddington, Herefordshire, i västra England, där några av Sangharakshitas erfarna elever bor.
För mer information kan du läsa mer om vår gemenskap här. Det finns även mer att läsa på vår internationella hemsida.
Buddhistiska gemenskapen Triratna är medlem i Sveriges buddhistiska samarbetsråd.
Den mest grundläggande buddhistiska principen är generositet. Som buddhister praktiserar vi givande genom att dela med oss av såväl vår tid, vänskap och våra färdigheter såsom pengar och materiella saker. Hela Stockholms buddhistcenters verksamhet bygger på att folk delar med sig, från de som ger sin tid till att leda aktiviteter till den som lägger en slant, köper med sig frukt eller hjälper till med städning. Sanskrit-ordet för generositet eller givande är ”dana”, ett ord som vi även använder för att tala om gåvor av olika slag.
Vi försöker skapa många olika möjligheter för de som är engagerade i centret att ge av sig själva och därmed bidra till vår verksamhet. Att samarbeta och hjälpa till är ett sätt att upptäcka och utforska sina egna resurser och färdigheter. Det är en väg in i kommunikation och delaktighet, ett sätt att upptäcka nya sidor av sig själv och hos sina vänner och ett bra sätt att lära känna nya personer i sanghan. Att ta ansvar för något är också ett sätt att växa och testa sina gränser.
Saker som vi alltid behöver hjälp med är bland annat:
- stöd vid kurser och introduktionskvällar
- organisation och stöd vid retreater
- städning och återvinning
- ordna och fixa vid högtider
- reparation och renovering av lokalerna
- dekorera och hålla efter buddhabordet
Om du vill hjälpa till – eller om du har idéer och förslag kring hur vi kan organisera det frivilliga arbetet på centret och vårt retreatcenter Dharmagiri – hör gärna av dig till oss i centerteamet: info@stockholmsbuddhistcenter.se, tel: 08-641 88 49.
Om du vill ge ett ekonomiskt bidrag (allmän dana) till vår verksamhet kan du sätta in detta på bankgiro 5857-4773, mottagare "Triratna", och skriv "dana" eller gåva i meddelandet.
Inom buddhismen firas, precis som i många andra livsåskådningar, olika högtider. För buddhister handlar högtider om att påminna oss om och glädjas över de ideal vi försöker leva efter samt det positiva i att vara en del av en gemenskap. Många buddhistiska högtider kretsar kring händelser ur Buddhas liv.
När vi firar en högtid på Stockholms buddhistcenter är det vanligt att vi har ett program med meditation, föredrag/studier och puja (vördnadsritual). Ofta finns det även tid att bara umgås med andra deltagare, t.ex. över en gemensam vegetarisk/vegansk måltid.
De högtider vi firar:
Buddhadagen/Vesak - Den största buddhistiska högtiden då vi firar Buddhas uppvaknande. Detta sker vanligtvis i april/maj.
Dharmadagen - Dagen då vi firar tillfället då Buddha undervisade för första gången samt den undervisning han gett oss. Detta sker vanligtvis i juli.
Sanghadagen - En dag då vi fokuserar på gemenskapen och den inspiration och det stöd vi får och ger varandra. Detta sker vanligtvis i november.
Parinirvanadagen - Dagen då vi minns Buddhas död och slutgiltiga nirvana och får möjlighet att reflektera över döden och de som gått bort. Detta sker vanligtvis i februari.
Triratnadagen - Dagen då vi firar grundandet av Buddhistiska gemenskapen Triratna och gläds över vår gemensamma historia och tradition.
Vi tar emot studiebesök på centret från skolor - både hela klasser (främst gymnasiet) och i mån av tid även mindre grupper av elever.
Hösten 2020 har vi ett maxantal på 15 personer i våra små lokaler, men vi erbjuder "studiebesök" online - eller så kommer vi till er skola i Stockholmsområdet.
Ett skolbesök för en klass varar antingen 60 minuter (1000 kr) eller 90 minuter (1200 kr) och innehåller vanligen en kort presentation av buddhismen, möjlighet att ställa frågor och få pröva på meditation.
Vi arrangerar även föreläsningar och introduktioner till meditation för företag och organisationer. Kontakta centret för mer information och prisuppgifter.
Här följer några länkar till andra sidor relaterade till "Buddhistiska gemenskapen Triratna":
The Buddhist Centre - Triratnas huvudhemsida
Free Buddhist Audio - mängder med inspelade föredrag
Going on Retreat -information om retreatmöjligheter i Storbrittanien
Wildmind - meditationskurser online
Windhorse Publications - Triratnas egna bokförlag
Karuna Trust - Triratnas välgörenhetsorganisation med fokus på f.d. kastlösas situation i Indien
Buddhist Images - buddhistiska statyer m.m.
Och några länkar till sidor med allmän information om buddhism:
Buddhanet
Dharmanet
Access to Insight - tidiga buddhistiska texter i översättning